Biliyoruz ki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ulusuna en büyük armağanıdır. Her yıl ülkemizde büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.
Cumhuriyet nedir?
Cumhuriyet, halkın belli bir süre için ve belli başlı yetkilerde seçtiği devlet başkanı ile yönetilme biçimidir. Yani oligarşi ve monarşinin tam zıttı olarak söyleyebiliriz. Halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği savaş sonucu ülkemiz özgürlüğüne kavuşmuştur. Cumhuriyetin ilanının 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarihtir. Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır.
29 Ekim 1923’te ne oldu?
28 Ekim 1923 günü Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki vekilleri Çankaya köşküne davet etti. Tüm misafirlerin yemek yediği sırada Gazi Mustafa Kemal, hafifçe bardağına vurdu ve o meşhur sözü söyledi. “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!”.
Mustafa Kemal, ülkenin Cumhuriyet yönetim biçimi ile yönetilmesi gerektiğini ve yarın itibariyle bu yönetim şeklinin anayasaya eklenmesi gerektiğini belirtti. Bütün salon heyecanlı bir şekilde Cumhuriyetin ilanını beklemeye başladı.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilanından önce Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Sonrasında ise kürsüden Cumhuriyeti ilan etmek için uzun bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasının sonunda ise bu söz damga vurdu; “Türkiye Cumhuriyeti Mesut, Başarılı ve Muzaffer olacaktır”. Cumhuriyet’in bayram olarak kutlanması ise 1925 yılında çıkarılan bir kanunla oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı doğrultusunda 29 Ekim 1924’teki etkinlikler kutlamaların başlangıcı oldu. Teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim’in bayram olması önerilmiştir. O günden bu güne 98 yıldır bayram olarak kutlanmaktadır.
İşte en güzel bayram; Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim 1923’ten itibaren cumhuriyet bayramı kutlamalarını coşkuyla kutluyoruz. Bağımsızlığımızı kutlamak belki de her Türk insanı için en güzel şeylerden biri. İyi ki Cumhuriyet ilan edilmiş:) Ayrıca her yıl 29 Ekim’in bir önceki yarım günü ve 29 Ekim resmi tatil olarak kabul edilmiştir.
Türk gençliğinin görevi
“Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk bağımsızlığını, Türk cumhuriyetini sonsuza dek korumak ve savunmaktır. Gereksinim duyduğun güç, damarlarındaki asil kanda bulunmaktadır.” demiş Atatürk.
Türk gençliğine düşen görev, çok çalışmak, her ne olursa olsun asla pes etmemek ve dünyaya katkı sağlayacak işler olmalı. Eğer önünüzde birçok engelle karşılaşırsanız, yere düşerseniz veya sendelerseniz; Mustafa Kemal’in bu sözünü aklınıza getirin!
Bugün cumhuriyetin ilan edilişinin 99.yılı. 99 yılı bitirdik 100.yıldan gün almaya başladık. Güzel bir 29 Ekim günü geçirmemizi Şehitlerimize ve Gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olmak, onların bıraktığı emaneti ilelebet sürdürebilmek ve her zaman ülkemiz için faydalı insanlar yetiştirebilmeyi görev edinmeliyiz.