Öncelikle İstanbul’da olmam nedeniyle, hiçbir karesinde emeğim olmasa da, beni Çukurova Sanat Girişimi’nin bir mensubu olmaya layık gören, başta Cumhuriyet Gazetesi Eski Bölge Temsilcisi Çetin Yiğenoğlu’na ve Şair Başak Hülya Ekmekçi’ye buradan sonsuz teşekkürlerimi sunmayı bir borç biliyorum.
Yazarlar Evi’nin 5 Mart’ta Adana’da açılışı yapıldı. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın duyarlılığıyla, Seyhan Belediyesi KUDEB Başkanı Mimar Murat Ulaş ve Ekibi üstlendi restorasyonu.
Çukurova Sanat Girişimi Kurucusu, TYS Çukurova Temsilcisi, Gazeteci Yazar Çetin Yiğenoğlu, Gazeteci Yazar Orhan Apaydın, Şair Yazar Başak Hülya Ekmekçi’nin özverili çalışmalarıyla…
Açılışa Katılan Sanatçılar: Şair- Yazar Sayın Namık Kuyumcu, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Türkiye PEN Yazarlar Derneği Genel Başkanı Sayın Zeynep Oral, Bilim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği, BESAM Genel Başkanı Sayın Esen Aslandoğan, Metin Uca ve Adana’dan birçok sanat insani, sair ve yazar.
Çukurova Sanat Girişimi portfolyosunda Yazarlar Evi’yle ilgili şunlar yazıyor, ’ÇSG gönüllülerinin daha yaşanılır bir dünya için işe kendinden, kentinden, bölgesinden başlamaktan başka kaygısı olmamıştır. Bir de daha yaşanılır, yaşama gerekçesi artırılmış bir kent, bir bölge yaratılmasına çalışmak, gitgide Çukurova’nın, Doğu Akdeniz’in kültür-sanat merkezi olmasını düşlemek olmuştur. Yazarlarevi Derneği, Çukurova Kitap Fuarı, Uluslararası Çukurova Sanat Günleri, gibi kentsel, ulusal, evrensel nitelikte projelerle bu düşlerinin çoğunu gerçekleştirmiş, sanatla insanları, halkları birleştirmiştir. Ekmekçi Halil Bey konağı, Çukurova Sanat Girişimi’nin önerisi üzerine Seyhan Belediyesi tarafından “Yazarlarevi” yapılmak üzere restore edilmiştir. Yazarlarevi Derneği yönetimince yönetilerek, uzun süredir düşlediğimiz “Çukurova Okulu” adıyla çalışmalar yapmak, türlü kültür-sanat etkinlikleri, kurslar, çalıştaylar düzenlemek asal göreviyle yalnızca Adana’nın değil, Çukurova’nın kültür yuvası, dünyaya açılan penceresi olacaktır.’
Bir konak düşünün, bir annenin nefesiyle ısıttığı, bir babanın emeğiyle inşa ettiği, içinde oynayan evlatlar,
bahçesinde çiçekler. Adı: Ekmekçi Halil Bey Konağı ve bir gün bu konak restore edilip Yazarlar Evi olacak.
Nice Şairin dizelerine, nice yazarın romanlarına ev sahipliği yapacak biz göremesek de Cemal Süreya’ların,
Nazım Hikmet’lerin, Oğuzcan’ların, Yaşar Kemal’lerin, Orhan Kemal’lerin ve daha birçok efsanenin ruhumuzu titreten kalemlerine mekân olacak. Hiç bir menfaat gözetmeksizin, canla başla çalışıp bu mucizeyi gerçekleştiren başta Cumhuriyet Gazetesi eski bölge temsilcisi Çetin Yiğenoğlu kadim dostum
Başak Hülya Ekmekçi, değerli Gazeteci Orhan Apaydın, Adana Seyhan Belediye Başkanı Sayın Zeydan Karalar’a ve emeği geçen bütün arkadaşlarıma bir Adanalı olarak sonsuz AHDE VEFA duygularımla
Buram buram sanat kokan bu toprakların, sizler sayesinde bir sanat evi de oldu.
Minnetimi ifade edecek söz bulamıyorum. İyi ki varsınız, iyi ki Adanalıyım ve iyi ki sizler gibi Yüce Atatürk’ün “Sanatkâr el öpmez, sanatkârın eli öpülür.” cümlesinin arkasında kapı gibi duran muhteşem insanları tanıdım. Yürüdüğünüz yollar sanat çiçekleriyle dolsun.
Son olarak yazımı Duayen Gazeteci, her zaman kendime örnek aldığım insan, Çetin Yiğenoğlu’nun ‘helal size koca yürekli adam ‘ diye ayakta alkışladığım açıklamasıyla bitiriyorum.
Beş yıllık zorlu uğraşın ardından ‘Yazarlarevi’ni açtık. Açış konuşmasında belirttiğim tasarılarımızı uzun uzun anlatmanın gereği yok. Temel ilkemiz halka ait bu Konak’ta halka hizmet olacaktır. Kapısı herkese açık olacaktır. Kimsenin kişisel duygularına göre hareket edilmeyecektir. Üç yazar örgütü TYS, PEN, BESAM yönetimlerince belirlenecek ilkelere göre hizmet verilecektir. Bir otel gibi kullanılmasına asla izin verilmeyecektir.’