6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından gün geçtikçe bilanço ağırlaşıyor. Depremde kaybettiklerimizin sayısı her geçen gün artarken diğer yandan da depremin yaraları sarılmaya, depremden etkilenen depremzedeler için yardımlar ve çalışmalar da aralıksız bir şekilde devam ediyor.
Depremin gölgesinde ve sürekli olarak korkusu altında sınavlara hazırlanan öğrencilerimiz var bir de… Çok fazla gündem olmuyorlar. Ne yapacaklarını bilemiyorlar ancak sınavlara mevcut koşullarda hazırlanmaya çalışıyorlar.
Deprem bölgelerinde yaşayan çocuklar ve aileleri sınav sürecinde kendileri için yapılacak bir pozitif ayrımcılık bekliyorlar. Şuanda Deprem felaketinin yaşandığı illerde lise sınavına (LGS) hazırlanan 290 bin, üniversite sınavına (YKS) hazırlanan 310 bin öğrenci olduğu ifade ediliyor. Büyük bir kayıp acısı ve travma yaşayan bu öğrencilerin bu sınavlarda diğer öğrencilere göre ayrıcalıklı olmaları gerekiyor.
ÖSYM Başkanlığı yaptığı açıklamada deprem sebebiyle afet bölgesi olarak ilan edilen 11 il ve bir ilçemizde ikamet eden, buralardan deprem sonrasında başka il ve ilçelere göç eden tüm adaylarımızdan sınav ve başvuru ücreti alınmayacağını duyurdu. Ayrıca sınava girecek öğrencilerin 2.dönem konularından muaf olacakları ilan edildi.
2.dönem konularından sadece deprem bölgelerinde yaşayan öğrenciler muaf olmadı. Türkiye genelindeki tüm öğrenciler 2.dönemki sınav konularından muaf oldular. Adaletli bir karar olmadı bu… Çünkü deprem bölgelerinde yaşayan çocuklar, hiç kayıp vermediklerini, evlerinin hasar almadığını göz önüne alsak bile evlerine giremediler. Bırakın ders çalışmayı herkes can derdine düştü. Başka şehirlerde akrabaları olanlar ilk panik anında oralara gittiler. Bir de evi yıkılan, yakınlarını kaybeden, her şeyini kaybeden çocukları düşünün…
Depremin hissedilmediği şehirlerdeki öğrenciler, kurslarına devam ettiler, online derslerinde katıldılar, soru çözümü, konu anlatımı vs. kaçırdıkları bir şey olmadı. Birde üstüne üstlük 2.dönem konularından onlar da muaf oldular. Bu hiç adil bir karar olmadı…
Bu sürece kadar deprem bölgesinde sınavlara hazırlanan çocuklara gönüllere su serpecek bir karar alınmadı. Sınava şurada az bir zaman kaldı. En azından çocukların sınavlara rahat girmelerini sağlayacak bir düzenleme yapılması, gerçekten bu çocuklara pozitif bir ayrımcılık yapılması gerekiyor. Bu konuda uzman eğitimcilerin çok sayıda önerileri bulunuyor. Bunlar arasında depremzede çocuklara ek puanlar verilmesi, ekstra onlar için kontenjan açılması gibi farklı seçenekler oluşturulabilir.
Enkazdan çıkan, evi yıkılan veya hasar alan, o travmayı o deprem korkusunu her gün yaşayan çocuklar sınav sürecinde dezavantajlı durumdalar. Mağdurları korurken başka mağduriyetlere yol açmadan çözüm bulunması gerekiyor.
Lütfen zaman daha da ilerlemeden öğrencilerin yüreklerini ferahlatacak düzenlemeleri yapın. Belirsizliğin için ne yapacaklarını bilemeyen bu çocuklara yazık etmeyin.