2008’de yap-işlet-devret projesi olarak inşa edilen ve ‘Sofulu Çöplüğü’ olarak bilinen Gültepe Mahallesi’ndeki çöp arıtma tesisi, Sarıçam halkının rahatsız olduğu konuların başında geliyor.
Bu zamana kadar bölge halkı tesisin buradan kaldırılması için pek çok protesto ve kampanya düzenledi. TBMM’ye de taşınan bu ‘tesis’ etrafa yaydığı koku ve halk sağlığını tehdit etmesiyle beraber ilçede nüfusun da artışıyla halkın tepkisini çekmeye devam ediyor.
Çöp arıtma tesisinin karşısına Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kampüsü kurulması ise çarpık kentleşmenin en bariz örneklerinin başında geliyor. Öğrenciler, koku ve sağlık tehdidinin yanı başında eğitim görmeye devam ediyorlar. Okulun bulunduğu yer konum itibari ile çöplüğün tam da karşısına düşmesi nedeni ile gece gündüz fark etmeksizin 7/24 ağır çöp kokusu hissediliyor.
Bu nedenle okulun karşısında ve yakınında açılan kafe ve restoranlar bile tutunamıyor. İnsanlar iğrenç bir koku altında yemek yemek istemedikleri için açılan bu işyerleri çok da uzun ömürlü olmadan bir bir kapanıyor.
2018 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yap İşlet Devret Modeli’ ile ITC Adana Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye yaptırılan Sofulu Katı Atık Entegre Tesisi yargıya taşınmıştı. Sarıçam Platformu üyeleri, tesisin çevre ve insan sağlığına zararları nedeniyle ‘tedbiren faaliyetlerinin durdurulmasına’ yapılacak yargılama sonucunda da tesisin tamamen kaldırılmasına karar verilmesi talebiyle İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Yapılan başvuruda Sofulu Katı Atık Entegre tesisisin standartlara aykırı olduğuna dikkat çekerek, bu durumun bölgede yaşayan Adanalılar için ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulansa da henüz daha bir neticeye ulaşılmış değil.
Nüfusu her geçen gün artan bu ilçede çöplük tam anlamıyla baş belası olmuş durumda. İnsanlar, evlerin yeni, lüks ve konforlu ve sakinlik aramaları ile bu ilçeye taşındılar ve taşınmaya da devam ediyorlar. Ancak çöplük sorunu buraya gelen herkesi bin pişman etmeye devam ediyor. Çöp kokusundan bırakın evlerin balkonunu evlerin içlerinde bile durulmuyor. Öte yandan çöplük yayılan başta kara sinekler olmak üzere sineklerle bireysel mücadele genellikle de yetersiz kalıyor.
Hal böyle olunca da insanlar burada nasıl ve ne kadar daha yaşayabileceklerini öngörmüyorlar.
Şuanda yerel seçimi zamanı… Adayların ilçe belediyelerinden tutun da büyükşehir adaylarına kadar hiç kimsenin çöplük sorunu umurlarında değil, gündemlerine bile almamışlar. Laf olsun diye bile bu sorundan bahsetmiyorlar.
Çöplük sorunu Adana’nın ve Sarıçam’ın en büyük sorunudur. Burada sadece ilimiz ve çevre illerin çöplerinin sorununu yaşamıyoruz. Avrupa’nın çöplerinin bile buraya geldiğini ve gelmeye devam ettiğini biliyoruz. Avrupa’nın çöpünün çilesini biz çekiyoruz.
Öte yandan bu çöp arıtma tesisinde sürekli olarak özellikle de gece vakitlerinde çöpler yakılıyor. Pis duman göğe devasa bir şekilde yükselirken insanlar soruyor; ‘bu çöpler arıtılıp, enerjiye dönüşmeyecek miydi? Ne yakılıyor?’
Evet neden her gün onlarca çöpü yakıyorsunuz. Madem enerjiye dönüştüremeyeceksiniz buraların çöpü yetmiyor gibi Avrupa’nın da çöpünü toplayıp getiriyorsunuz.
Tabi bir de filtre sorunumuz var. Bu kadar teknolojinin geliştiği 2024 yılına girdiğimiz bu zamanda bu kokunun önlenmesine dair hiçbir çare yok mu? Bütün teknolojik imkanlar, sanayi yatırımları bu konuda aciz ve çaresiz mi? Madem kaldıramıyorsunuz bunu en azından filtre takın. İnsanlar pislik kokusunu solumak zorunda kalmasın.
Çöplük sorunu Adana için en büyük sorundur. Bu zamana üstüne düşülmemesi büyük bir eksiklik ve Adana’ya ihanettir. Böylesine bir yerleşimin olduğu yerde çöp olmaz. Mutlaka taşınmalı, insanlar artık rahat bir huzur almalıdır.