Değerli okurlarım bu yazımda sizlere kadın ve erkeklerde görülen edinsel (doğuştan olmayan), saçlı deride iz bırakmayan, yaygın saç dökülmeleri ve bu durumların tedavileri hakkında bilgi vermek istiyorum.
Saçlarımızda üç büyüme evresi gözlenir. Anajen evresi saçların büyüyüp renklendiği üretim evresidir. Saçlı deride bu evre altı yıl veya daha uzun sürer. Vücudun diğer bölümlerindeki kılların saçlar kadar uzun olmamasının sebebi bu evrenin süresinin daha kısa olmasıdır. Anajen evresini büyümenin durduğu, kıl yuvasının küçüldüğü katajen evresi izler. Yaklaşık iki ila üç hafta süren bu evreyi kılın dökülmesinden önceki dinlenim süreci olan telojen evre izler. Tüm saçlı derideki kılların yaklaşık % 10’u bu evrededir ve bu evre ortalama bir ila dört ay kadar sürer.
Kemoterapi (kanser tedavisi) için kullanılan bazı ilaçlar ve bağışıklık sisteminin bazı hastalıkları saçların üretimini durdurarak anajen saç kayıplarına yol açar. Telojen saç kayıpları ise ateşli hastalıklar, büyük cerrahi girişimler, travma ve duygusal stres sonrasında; emzirme döneminde, tiroid bezinin fazla veya az çalıştığı durumlarda, demir ve çinko yetersizliğinde görülmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda androjen hormonları ile alakalı saç dökülmesi de gözlenebilir. Kandaki hormon düzeyleri normal seviyelerde olsa da saçlı derideki bazı bölgelerde bulunan kıl yuvalarının bu hormonlara aşırı yanıt verdiği bu tip dökülmede kalıtsal özellikler öne çıkmaktadır.
Altta yatan olası bir sebep bulunan durumlarda sebebin ortadan kaldırılması (sorumlu ilacın kesilmesi, demir eksikliğinin düzeltilmesi, tiroid hormon tedavisi vb) tedavi için tek başına yeterli olacaktır.
Yapısal özellik gösteren saç dökülmelerinde ise ağızdan biotin vitamini alımı, bölgesel olarak androjenik hormon etkilerini baskılayan yerel ilaçlar (sprey, losyon, şampuan), PRP enjeksiyonları ve mezoterapi saç dökülmesini azaltır. Saç dökülmelerinin tedavisi için deriye enjekte edilen mezoterapi karışımları, saçlı derinin kanlanmasını arttıran ve saçları üreten hücrelerin çoğalmasını uyaran büyüme faktörleri ile testosteron hormonunun etkin hale gelmesini engelleyen ilaçlar içerirler.
İlerleyici özellikteki yapısal (androjenik) saç dökülmelerinde bu yöntemler ile süreç geciktirilse de sonunda saç transplantasyonuna (saç ekimi) ihtiyaç duyulabilir.
Hepinize sağlıklı günler dilerim